Barsel-kraftsuppe

Suppe i barselperioden er en tradition, som vi både ser i østen og i vesten, og opskrifterne er bemærkelsesværdigt ens over hele kloden. De kinesiske kraftsupper har dog det særpræg, at de bliver kogt meget længe. Det koncentrerer varme og næringsstoffer i suppen og giver den en bemærkelsesværdigt styrkende effekt. Det er vigtigt, at råvarerne tilsættes i den rækkefølge, der beskrives nedenfor. Ingredienserne har hver især egenskaber, der knytter dem til en af de fem faser eller årstider, og når de tilsættes i fasernes/årstidernes rækkefølge, giver det suppen en særlig dynamik, vitalitet og afrundethed. Det er interessant, at selv efter at være kogt 4-5 timer, koger grønsagerne ikke ud, når suppen laves efter denne fremgangsmåde. Den sidste ingrediens i opskriften hører til Træ-fasen og forårsenergien – dette står for en god start i denne første tid med dit barn.

ILD 

  • 4 liter kogende vand
  • 1 spsk timian                                                                                                             

JORD                     

  • 1 stykke selleri
  • 4 små gulerødder eller 2 pastinakker
  • 4 kartofler eller 2 søde kartofler
  • 1 kvist løvstikke
  • 2 skiver tørret Dang Gui rod (styrker Blod og mælkedannelse, kan udelades)
  • 5 tørrede røde dadler (Jujube, styrker Blod og mælkedannelse, kan udelades)

METAL                 

  • 1-2 fed hvidløg
  • 5 hele peberkorn
  • 1 stykke frisk, revet ingefær (ca. 1-1,5 cm)

VAND

  • 1/2 kop sorte bønner, som har stået i blød over nat og er blevet vasket grundigt bagefter

TRÆ                      

  • 2 kyllingelår eller en lille suppehøne; hvis der er meget fedt, fjern det

Tilberedning

Alle ingredienser tilsættes i den nævnte rækkefølge. Suppen koges under låg i 4 timer på laveste blus. Efter kogning sies suppen, så kun essensen er tilbage og kan drikkes.

Kraftsuppen indtages varm tre gange dagligt i en lille skål, enten som den er, eller tilsæt lidt kogt korn, feks quinoa eller hirse. Du kan fryse suppen i små portioner. Kog den i 10 minutter efter optøning, det forstærker den styrkende virkning af suppen.

Kilde: Ruthild Schulze, ’Die Jahreszeiten im Palast des Kindes’

OBS! Jujube og Dang Gui kan købes i små portioner ved henvendelse til info@acubirth.dk

7/4 19

Golden Month Workshop

Kom med på dagsworkshop og lær om østasiatisk barselpleje: Mother Warming, kost og urter til den nye mor, akupressur til at understøtte mælkeproduktionen og lindre gener med meget mere...

læs mere og tilmeld dig her

0 kommentar(er)

giv en kommentar :-)