27. august 2018

Graviditetens 5 Årstider

- introduktion til graviditetens 5 forvandlingsfaser

I den gamle østasiatiske virkelighedsfortåelse er bevidstheden om altings cykliske bevægelse en grundsten for forståelsen af forløbet af alle naturlige processer - også graviditetsprocessen og fødselsprocessen. Denne forståelse udspringer af observationer af de processer, alt i Universet gennemløber, blandt andet døgnets faser, årstiderne og alt levendes livscyklus.

Alle naturlige processer ses at gennemløbe fem faser, eller stadier af forvandling, ligesom årstiderne: vinter, forår, sommer, sensommer/høsttid og efterår.

Hver fase knytter sig til et element, nemlig Vand, Træ, Ild, Jord og Metal. Til hver forvandlingsfase knytter sig en bestemt energi eller vibration, bestemte organer og kropsvæv (se skema nedenfor) og bestemte følelsesmæssige og spirituelle kvaliteter, udfordringer og udviklingsmuligheder. 

mit rette element

Som mennesker har vi alle sammen alle fem energier eller årstider i os. Ofte har vi et tyngdepunkt i én af forvandlingsfaserne, dvs. vi har særlige kvaliteter og potentiale, der hører til den fase, men også tilbøjelighed til ubalancer, der relaterer til de organsystemer, der hører til denne fase.

Man kan faktisk identificere fem forskellige kropstyper, der hver relaterer til én af de fem forvandlingsfaser :-)

I skemaet kan du se, hvordan forskellige aspekter relaterer til hinanden inden for de fem faser:

 

 TRÆ           

 ILD

 JORD

 METAL

 VAND

 TID PÅ  DØGNET

 morgen

 middag

 eftermiddag

 aften

 nat

 ÅRSTID

 forår

 sommer

 sensommer

 efterår

 vinter

 LIVSFASE

 barn

 voksen

 midaldrende

 gammel

 død

 DYNAMIK

 spiring,
 vækst

 blomstring,  frugtsætning

 modning,
 høst

 frøkastning,  henfald

 dvale, samle  ressourcer

 FARVE

 grøn

 rød

 gul/orange/
 okker

 hvid/klar/
 sølv

 sort/mørkeblå/
 aubergine

 SMAG

 sur

 bitter

 sød

 krydret/stærk

 salt

 INDRE  ORGANER

 lever/
 galdeblære

 hjerte/tyndtarm/
 hjertehinde

 milt/mave
 bugspytkirtel

 lunge/
 tyktarm

 nyre/
 blære

 SANSEORGAN

 øjne/syn

 tunge/tale

 mund/smag

 næse/lugt

 ører/hørelse

 EMOTION

 vrede

 mani

 bekymring

 sorg

 frygt

 KROPSVÆV

 sener

 blodkar

 muskler,  bindevæv

 hud

 knogler

 GRAVIDITETS-
 FASE

 undfangelse
 til midt
 uge 9 

 midt uge 9
 til start uge 17

 start uge 17
 til slut uge 24

 slut uge 24
 til start
 uge  32

 start uge 32  til fødsel

 FØDSELSFASE

 fødslens  start

 udvidelsesfasen

 overgangsfasen

 pressefasen

 barnets  fødsel

den fire-øjede

I et traditionelt østasiatisk perspektiv anses den gravide og det ufødte barn som én organisme, ikke som to adskilte individer. Det ses af udtrykket ’fire-øjet kvinde’, som bruges om den gravide kvinde og hendes barn. I det perspektiv vil alt, der påvirker dig, også påvirke dit barn. Det være sig medicin, stimulanser, den mad, du spiser, den måde, du bruger dig selv på fysisk, din følelsesmæssige tilstand, de indtryk og påvirkninger, du udsættes for og udsætter dig selv for, de relationer, du indgår i, de omstændigheder, du lever med osv. osv.

den naturlige livscyklus

En graviditet er en proces, der på en vis måde involverer alle aspekter af menneskelivet. At være gravid er en konkret fysisk erfaring af at være en del af den naturlige livscyklus. Det kan bringe en ny bevidsthed ind i forbindelsen til vores egen mor og længere tilbage i generationerne af fødsel – død – fødsel, og vores egen plads i denne cykliske sammenhæng bliver tydelig, idet vi giver livet videre til vores ufødte barn. Hos mange kvinder giver dette en dyb følelse af mening og formål, som vi ellers ikke altid er i kontakt med.

graviditetens 5 faser

Bevidsthed om de fem faser eller 'årstider', som din graviditet gennemløber, kan give dig en enestående mulighed for at opleve og forstå din graviditet, fase for fase, i et langt dybere og videre perspektiv, end vi plejer i vores kultur. Perspektivet kan åbne til en følelse af sammenhæng med den naturlige livscyklus, og din graviditet kan blive en proces af dyb mening og vækst for dig og din familie.

Du kan understøtte din rejse med kost, akupunkturbehandling, blomsteressenser og meget andet. Forslag til hver enkelt fase vil være indeholdt i de fremtidige blog-indlæg.

fem fase kost

I den østasiatiske tradition er der en dyb og kompleks folkeviden om kostens helbredende og forebyggende potentiale. Den mad, du spiser, kan understøtte din rejse gennem graviditetens faser, og farven på maden - og dens smag - kan være med til at vejlede dig i forhold til hvad, der er særlig godt i den fase, du befinder dig i.

opskrifter mm

Der følger opskrifter, forslag til blomsteressenser og andre godbidder med, når jeg gennemgår graviditetens fem faser i de kommende blogindlæg :-)

Du finder en smagsprøve på en Blod-styrkende tonic her

personlig vækst og transformation

Hvis du og din partner er åbne for den gave, som rejsen gennem graviditetens årstider er, kan de udfordringer, I helt sikkert vil blive præsenteret for, blive til indsigt og vækst – for jer hver især og sammen – frem for at de opleves som generende symptomer, som man helst ville være foruden.

fem fase akupunktur

Blid akupunkturbehandling i specifikke punkter ca én gang hver anden måned fra graviditetens start og indtil fødslen kan have en meget dyb transformerende effekt.

På det fysiske plan understøtter behandlingsmetoden de meridianer, der siges at forsyne livmoder, moderkage og barn og kan dermed forebygge graviditetsgener og komplikationer, forberede din livmoder på fødselsarbejdet, øge chancen for, at din fødsel går i gang af sig selv og hjælpe dig med at bevare dine ressourcer, så du har mere energi til amning osv i din barselperiode og lettere restituerer efter graviditet og fødsel. 

Desuden siges barnets konstitution at styrkes, allerede mens det er i livmoderen, så risikoen mindskes for, at eventuelle arvelige ubalancer eller sygdomme kommer til udtryk senere i barnets liv. Denne tilgang afslører en imponerende forståelse af epigenetik i den klassiske østasiatiske medicinske visdom :-)

Behandlingen understøtter endvidere den psykospirituelle vækstproces og transformation, det kan være at gennemgå en graviditet i bevidstheden om de fem faser. Samtale og vejledning i et helhedsorienteret perspektiv er en del af behandlingen.

En Rejse Gennem Graviditetens Årstider

vil du vide mere om graviditetens årstider?

I eBogen: 'En Rejse Gennem Graviditetens Årstider' gennemgås graviditetens 5 årstider trin for trin, og du får konkrete anvisninger til, hvordan du kan støtte dig selv i hver enkelt årstid med kost & livsstil.

eBogen koster 69 kr. Hvis du ønsker at købe bogen, så send en mail til mig på info@acubirth.dk.

OBS! Hvis du allerede er klient hos mig, kan du få eBogen gratis! Skriv en mail til mig på info@acubirth.dk, for at få en kode.

graviditetens 5 årstider

kursus: Graviditetens 5 Årstider - selvstudium

På kurset får du dybere indsigt i de 5 forvandlingsfaser/årstider, og anvisninger til, hvordan du mærker ind i årstiderne i dig selv, så du får en konkret, selvoplevet erfaring af deres energi.

Desuden gennemgås graviditetens årstider, du får du viden om de temaer og muligheder, der ligger i hver enkelt af årstiderne, og du lærer, hvordan du med vejledning, kostråd og akupressur/akupunktur kan støtte gravide kvinder gennem deres årstider.

læs mere

kilder

Ruthild Schulze m.fl.: ’Die Jahreszeiten im Palast des Kindes’, Hebammenforum, august 2007
Nigel Ching: ’Akupunkturens Grundpricipper’, Forlaget Klitrose, København 2012
Franz Huebotter: ‘Shou Shi Bian. Ein chinesisches Lehrbuch der Geburtshilfe.’ Urban & Schwarzenberg, Berlin 1913
Li & Krautwald: ’The Path of the Empress’, Krautwaldverlag, Hamburg 2012
Daverick Leggett: 'Helping Ourselves: A Guide to Traditional Chinese Food Energetics', Meridian Press
Daverick Legget: 'Recipes for Self-Healing', Meridian Press
Christiane Seifert: 'Die Fünf-Elemente-Küche', Knaur MensSana 2007
Sarah J. Buckley: 'Gentle Birth, Gentle Mothering', Celestial Arts, Berkeley 2009
Henrik Dybvad Larsen: Fosterets og fødslens psykologi', Pregnant Press 2018
Lillian Bridges: ’About the 5 Elements of Food’, http://5elementfood.blogspot.dk/p/five-elements-of-food.html
Mathilde Siegumfeldt: diverse opskrifter

læs også:

Mathilde's rejse

Læs om Mathilde's og hendes søn Olmo's rejse gennem graviditetens fem årstider.

læs mere

Thea's historie

Thea havde svangerskabsforgiftning og nyreproblemer i forbindelse med hendes første graviditet og barselperiode. Læs om hendes anden graviditet med fem fase akupunktur.

læs mere

Tilmeld dig maillisten og få direkte besked, når der er nye blogindlæg :-)

...eller følg mig på instagram: @johannesiegumfeldt

0 kommentar(er)

giv en kommentar :-)