9. februar 2019

Hyldebær-sirup

Hyldebærsirup har i flere studier vist sig at forkorte sygdomsperioden og formilde symptomerne ved forkølelse og influenza, se links i bunden af siden.

OPSKRIFT

  • 2 dl tørrede hyldebær
  • 3,5 dl vand/ren hyldebærsaft
  • en kanelstang (Ceylon) eller ½ tsk stødt
  • frisk ingefær i tynde skiver

Koges i 50-60 minutter under låg ved lav-middel varme. Afkøles og sies i finmasket si eller frugtpose, al saft presses af. Saften måles, der skal være ca 2 dl. Hvis der er mindre, suppleres med vand; hvis der er mere, koges det lidt mere ind. Saften afkøles til under 40 grader og blandes med 1 dl lokal (fordi den virker på de lokale mikroorganismer) honning og en knivspids cayennepeber.

Opbevares i køleskab, holder sig nogle dage, herefter kan det begynde at gære. Kan nedfryses.

 

DOSERING

Forebyggelse af forkølelse/influenza: 1 barneskefuld dagligt; børn: 1 tsk

Behandling af forkølelse/influenza:    1 barneskefuld hver 2-3 time; børn: 1 tsk

 

LINKS

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619300313?via=ihub&fbclid=IwAR0DZoF9qljNphqv44kvYBEnUkfj9MfZrWcJqk3IGrxBSpOUmnpwt75aJNI

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15080016

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848651/