kostens betydning

- i et østasiatisk perspektiv

Herbal Bone Broth

Herbal bone broth (HBB) - eller urte-kraftsuppe - bruges i vid udstrækning i den østasiatiske kultur som en slags bindeled mellem urtemedicinen og det, man kunne kalde kost-terapi, som er behandling og forebyggelse af ubalancer via kosten.

HBB koges traditionelt på en hel kylling eller på svine-, okse- eller lammeknogler + forskellige grønsager og koges i mindst 4 timer - ofte længere. Den sidste time af kogetiden tilsættes lægeurter, der er tilpasset den aktuelle person og situation. 

Man kan også sagtens lave en vegansk urte-kraftsuppe, se opskrifter på min blog.

HBB er meget velegnet som supplement til akupunkturbehandling, og jeg anbefaler det specielt i forbindelse med fertilitetsbehandling, i barseltiden samt i slutningen af graviditeten.

I shoppen kan du købe kraftsuppe-urteblandinger, der er tilpasset dit specielle behov.

I bloggen kan du finde opskrifter på forskellige kraftsupper.

 

Inden for den østasiatiske tradition og kultur findes en viden om og en forståelse af kostens betydning for vores balance, sundhed og helbredstilstand, som er dimensioner dybere, end vi kender det i Vesten. Der er et alment og detaljeret kendskab til, hvilken kost der er hensigtsmæssig i næsten enhver situation og under næsten en hvilken som helst omstændighed, og ligeledes hvilken kost, der er uhensigtsmæssig. Kost bruges i vid udstrækning til at selvbehandle helbredsmæssige ubalancer og sygdomme og til at bevare sundhed og balance.

Måske på grund af vores manglende viden og forståelse omkring kostens vigtighed for vores sundhed, spiller uhensigtsmæssig kost en afgørende rolle for udviklingen af sygdom og ubalancer i Vesten.

Den traditionelle kinesiske indsigt i kostens betydning bygger ikke på viden om mængden af næringsstoffer og andre indholdsstoffer i maden. Den bygger på observationer af, hvilken effekt de forskellige fødevarer har på krop og psyke og på årtusinders erfaringer med at anvende kost til at understøtte sundhed og balance. 

Det her beskrevne er således en helt anden tilgang til kost, end den vestlige, og der er ikke i vestlig fortstand evidens for virkningen af kosten, som den beskrives.