Kost i graviditeten

Afgiftning

Under en graviditet afgifter kroppen mere end ellers. Derfor er det vigtigt ikke at ændre kosten for radikalt, da det kan resultere i, at gift- og affaldsstoffer akkumulerer i blodbanen. Det er bedre at lave gradvise ændringer.

Calcium

I Kina spiser man ikke mælkeprodukter under graviditet, da de øger ødem-tendensen og dannelsen af fugt og slim. I stedet er der tradition for at drikke masser af bouillon kogt på knogler fra okse, svin eller kylling som en kilde til blandt andet calcium. Der kan tilsættes lidt æblecidereddike til suppen, da det øger optagelsen af calcium. Denne bouillon siges at modvirke kramper samt at gavne dannelsen af fosterets knogler og tænder.

Protein

Det er vigtigt at spise nok protein af god kvalitet.

Essentielle fedtsyrer

Valnødder siges at styrke nyrerne, og generelt indeholder nødder og kerner essentielle fedtsyrer, som er nødvendige for dannelsen af fosterets rygmarv og hjerne.

Fisk er ligeledes en god kilde til de essentielle fedtsyrer.

Styrke Blod

Mørkegrønne bladgrønsager indeholder klorofyl, der er nødvendig for dannelsen af røde blodlegemer, og i et kinesisk perspektiv styrker de dannelsen af blod. Rosiner og andre jernholdige fødevarer er vigtige for at opretholde den gravides jerndepoter.

Læs mere om kost, der styrker Blod

Mineraler, elektrolytter og væskebalance

Kokosvand (ikke at forveksle med kokosmælk) kan medvirke til at balancere blodsukker og blodtryk, det er meget læskende og indeholder bla. anti-oxidanter, magnesium, mangan, C-vitamin og vigtige elektrolytter.

Hindbærblad

The af hindbærblade kan drikkes dagligt fra andet trimester; den siges blandt andet at styrke livmodermusklen samt modvirke abort og blødning.

Dadler

5 dadler dagligt fra en måneds tid før fødslen kan muligvis øge chancen for at fødslen går i gang af sig selv til tiden, samt mindske behovet for vestimulerende medicin under fødslen.

 

Generelle kostråd under graviditeten

  • Spis flere små måltider for at stabilisere blodsukkeret
  • Undgå alkohol, nedsæt forbruget af kaffe, sukker og andre stimulanser
  • Undgå fugt-dannende fødevarer
  • Spis fødevarer, der transformerer fugt og ødem
  • Spis fødevarer, der styrker blod
  • Spis fødevarer, der styrker milten, så den kan producere tilstrækkeligt blod og energi

 

Læs mere om kost gennem graviditetens 5 faser i artiklen her eller i eBogen: 'En rejse gennem graviditetens årstider'.