7. maj 2019

En rejse gennem graviditetens årstider

Del 5: Metal-fasen - graviditetens efterår

- fra slutningen af graviditetsuge 24 til starten af uge 32

Dette er det femte i en serie på 8 indlæg, der handler om graviditet, fødsel og barselperiode set i et traditionelt, østasiatisk fem fase perspektiv (læs forrige indlæg her). Min erfaring er, at 5-fase perspektivet kan fordybe din forståelse af dig selv, dit barn og graviditetsprocessen og dermed give dig muligheden for at støtte dig selv, søge relevant støtte og vokse – både fysisk og personligt – mens du er gravid. For hver fase er der madopskrifter, råd og vejledning omkring typiske temaer i fasen, forslag til blomsteressenser og meget mere. Mit håb er, at det også vil være til gavn for dig, dit barn og din familie i denne helt specielle periode i jeres liv :-)

Metal-fasen repræsenterer efteråret; solens varme og kraft aftager, luften er klar og kølig, dagene bliver mærkbart kortere. Træernes blade visner, tørrer ud og falder af. Planterne koncentrerer deres saft og kraft i frø og kerner eller trækker den indad og nedad til rødderne som beskyttelse mod den kommende kulde. Alle processer går nu langsommere.
Klarhed, modenhed, afklaring, at give slip på det, vi ikke længere har brug for, er aspekter af Metal. Vores åndedræt relaterer ligeledes til Metal og dermed til rytme og til det at trække livskraft og energi ind i os fra omgivelserne.
Din graviditet bliver nu tydeligere, barnet vokser hurtigere, begynder at fylde op under brystkassen og gør dig måske kortåndet. Nogle børn etablerer en døgnrytme i denne fase, og måske vågner dit barn konsekvent netop som du skal til at sove. Kroppens overflade relaterer til Metal, og måske oplever du tør hud, rødme eller pigmentforandringer. Måske sveder du mere, end du plejer. Træthed, nedsat immunforsvar eller udbrud af allergi kan være tegn på, at Metal-aspektet har brug for understøttelse.

Metal-fasens energi

Ro og afklaring præger den sunde Metal-fase. Graviditeten er ikke længere en nyhed, og kvaliteterne i Metal-fasen kan understøtte den mulighed for at gå dybere i kontakten med din essentielle kerne, som graviditeten repræsenterer. Metal-aspektet giver dig en tydelig fornemmelse for, hvad der er autentisk og væsentligt for dig. Måske er du særligt optaget af eksistentielle temaer, tro og spiritualitet i Metal-fasen. Måske oplever du større ro, klarhed og neutralitet og mindre sindsbevægelse og reaktivitet. Dette er udtryk for Metal-fasens kvaliteter.

hvordan kan du støtte dig selv i Metal-fasen?

Indre ro og balance mellem hvile og bevægelse er essentielt i Metal-fasen. Mærk din egen rytme og følg den så godt, som det er muligt, både i forhold til arbejde, social aktivitet, kost og døgnrytme. Meditation og åndedrætsøvelser kan være til stor støtte, og i denne fase kan din tilgang til et større og dybere perspektiv være særligt åben. Tag imod denne gave.
Overblik, afgrænsning og systematik er kvaliteter, der knytter sig til Metal-fasen. Brug denne tid på at få overblik over ønsker og aftaler i forbindelse med fødslen og tiden efter. Måske har I brug for at få udarbejdet en fødeplan sammen med jeres jordemoder. Tal om, hvad I ønsker og ikke ønsker i forbindelse med fødslen og tiden umiddelbart efter og meld klart ud til jeres omgivelser, hvad I har behov for. Træf aftaler om hjælp og aflastning i barselperioden.
Metal har også at gøre med sorg og med at sige farvel. Sorg, der måske ikke tidligere er blevet udtrykt og gennemlevet, kan vise sig i denne fase. Tidligere traumatiske oplevelser, måske i forbindelse med graviditet og fødsel, kan være temaer. Metal-aspektets klarhed og modenhed kan være en hjælp til at rumme og arbejde med oplevelserne, se dem i et andet perspektiv og måske komme ind i mere fred og afklaring.

kost i Metal-fasen

Undgå mælkeprodukter i Metal-fasen, da de øger tendensen til slimdannelse og luftvejsgener. Spis gerne klare eller tyndtflydende supper, ris kogt i vand og retter tilberedt med kokosmælk. Den krydrede smag hører til Metal-aspektet, dog skal gravide ikke spise for stærk mad, især ikke, hvis der er halsbrand eller kvalme, da det er varmende og udtørrende.

  • Hvide ris er Metal-fasens kornsort
  • De fleste hvide eller klare fødevarer
  • Mad med umami-smag
  • Shiitake og porcini svampe
  • Tofu
  • Løg, hvidløg, purløg, forårsløg
  • Ræddike, radise, blomkål, majroe, lotusrod, kålrabi
  • Basilikum, mynte, estragon, løvstikke, merian, rosmarin, persille, frisk koriander
  • Pærer

risotto

RISOTTO

Ingredienser:
Olivenolie
1/4 af en selleriknold
2 schalotteløg
3 fed hvidløg
Timian og rosmarin 
500 g blandede svampe, feks. kantareller, shiitake, champignon, østershatte
250 g grødris eller risottoris
2-3 spsk gærflager
1 dl tør hvidvin
1 l grønsagbouillon
Salt, Peber

Topping:
God olivenolie
Saft fra en citron
Skyllet feldsalat
Spirer (dem du kan finde eller har lavet selv)

Fremgangsmåde:
Hak svampene, riv selleriknolden groft, hak løg og hvidløg. 
Steg svampene i olivenolie ved høj varme. Tag herefter panden af varmen og sæt en stor gryde på blusset. Varm olivenolie op i den store gryde ved medium varme. Put løg, hvidløg, timian og rosmarin i. Lad det stege til løgene ser møre ud, og tilføj så den revne selleriknold. Steg til selleriknolden er nogenlunde mør, ca. 7 min. 
Tilsæt nu svampene, risene og vinen, og lad det koge fint væk under omrøring. Fortsæt ved medium varme ved at hælde lidt af bouillonen i, imens rører du indtil vandet er næsten væk. Herefter fortsætter du med at hælde lidt mere bouillon i indtil kanden er tom og risene er møre. Tilsæt gærflager og smag til med salt og peber.

Bland olivenolie og citronsaft med et lille piskeris eller en gaffel. 

Server risottoen i en dyb tallerken eller skål med en håndfuld feldsalat, et godt drys spirer, og hæld citronolien udover ligesom en vinaigrette.

(Opskrift: Mathilde Siegumfeldt)

Tak fordi du læste med :-)

Rejsen gennem graviditetens årstider fortsætter. Næste afsnit handler om Vand-fasen, graviditetens vinter.

Kærligst, Johanne

kilder

Ruthild Schulze m.fl.: ’Die Jahreszeiten im Palast des Kindes’, Hebammenforum, august 2007
Nigel Ching: ’Akupunkturens Grundpricipper’, Forlaget Klitrose, København 2012
Franz Huebotter: ‘Shou Shi Bian. Ein chinesisches Lehrbuch der Geburtshilfe.’ Urban & Schwarzenberg, Berlin 1913
Li & Krautwald: ’The Path of the Empress’, Krautwaldverlag, Hamburg 2012
Daverick Leggett: 'Helping Ourselves: A Guide to Traditional Chinese Food Energetics', Meridian Press
Daverick Legget: 'Recipes for Self-Healing', Meridian Press
Christiane Seifert: 'Die Fünf-Elemente-Küche', Knaur MensSana 2007
Sarah J. Buckley: 'Gentle Birth, Gentle Mothering', Celestial Arts, Berkeley 2009
Henrik Dybvad Larsen: Fosterets og fødslens psykologi', Pregnant Press 2018
Lillian Bridges: ’About the 5 Elements of Food’, http://5elementfood.blogspot.dk/p/five-elements-of-food.html
Mathilde Siegumfeldt: diverse opskrifter, kontakt: @psykomotorik_mathilde

læs også:

Mathilde's rejse

Læs om Mathilde's og hendes søn Olmo's rejse gennem graviditetens årstider

klik her

kursus for fødselshjælpere, akupunktører, gravide & andre interesserede

Lær at støtte den gravide gennem de 5 faser med akupressur, urter, blomsteressenser og vejledning i kost & livsstil.

læs mere og tilmeld dig her

Tilmeld dig maillisten og få direkte besked, når der er nye blogindlæg :-)

...eller følg mig på instagram: @johannesiegumfeldt