Miltens rolle i østasiatisk kostforståelse

Ansvarlig for fordøjelsen

I et østasiatisk medicinsk perspektiv er Milten sammen med Maven ansvarlig for fordøjelsen og omsætningen af mad og drikke til blod og energi. Fordøjelsen er først og fremmest afhængig af, hvor stærk og velfungerende Milten er, og mindre af kvaliteten af den mad, vi spiser.

Jord-elementet

Inden for 5-fase princippet tilhører Milten Jord-elementet og står for næring, støtte, omsorg, medfølelse, de moderlige kvaliteter og den omsluttende, feminine energi. Jordkloden er et billede på miltens funktion. Den giver os næring og holder os og understøtter os, heraf betegnelsen Moder Jord.

Intellekt og tankevirksomhed

Milten har endvidere at gøre med intellektet, tankevirksomheden og kapaciteten til at fordøje information og uddrage og tilegne os viden. For meget mad slører bevidstheden. For megen læsning/studeren kan medføre lyst til sukker, som er et udtryk for, at miltens energi bliver forbrugt. Overbekymring kan skade Milten og for eksempel medføre diarré.

At nære os selv

Følelsesmæssigt har Milten at gøre med tilpasning og med kapaciteten til at møde og opfylde egne og andres følelsesmæssige behov. Kvaliteten af den kontakt og næring, vi har fået i vores tidlige liv, har dyb indflydelse på vores evne til at nære os selv og tage ansvaret for vores egne behov.  Ligeledes har den indflydelse på vores følelse af at fortjene næring og vores tillid til, at der er næring nok til os.

Møde egne behov

Sørger vi ikke for at møde og opfylde vores egne fysiske og følelsesmæssige behov, kan det medføre forstyrrelser i vores forhold til mad. Feks trøstespiser vi for at undertrykke følelser og behov, eller vi overkontrollerer vores spisning af samme årsag.

Sammenhængen mellem mad og følelsesmæssige behov grundlægges ved mors bryst. Vores forhold til mad er således afhængigt af den helt tidlige kontakt med vores mor. Inden for vestlig udviklingspsykologi taler man om, at vi etablerer en indre mor. Denne mekanisme kan sammenlignes med Miltens rolle inden for østasiatisk medicin.

At styrke milten via kosten

Fordøjelsen bruger meget mere energi på at nedbryde rå mad, end på mad, der er blevet tilført bare en smule varme.  Dampning eller lynstegning er nok til, at nedbrydningsprocessen sættes i gang.

Køleskabskold mad eller kolde drikke skal fordøjelsen bruge ekstra energi på at varme op, før det kan begynde at forarbejde det.

Hvis du vil understøtte din Milt og dermed omsætningen af mad og drikke til energi, er det klogt at undgå rå og kold mad og drikke.

Hvis du godt kan lide friskheden ved rå grønsager og frugt, kan du spise fermenterede grønsager. Fermenteringsprocessen sætter gang i nedbrydningen, og mælkesyre- og andre gavnlige bakterier understøtter din fordøjelse.

 

Kost, der styrker milten

Kylling, skinke, okse- og lammekød, sild, makrel, ris, havre, spelt, majs, kikærter, linser, tofu, sød kartoffel, yams, græskar, squash, grønne bønner, kirsebær, figner, dadler, kastanjer, melasse, lakridsrod, fennikelfrø, dildfrø, kardemomme, stjerneanis, sort peber, kommen, jasmin, gurkemeje, gelée royale.